Dil Seçiniz
Telefon
WhatsApp
İnstagram

Otoskleroz Ameliyatı

Otoskleroz Ameliyatı

Otoskleroz Ameliyatı

Kulak kireçlenmesine bağlı işitme kayıpları ikiye ayrılır. Birincisi kulak enfeksiyonu ve sonrasında gelişen kulak kireçlenmeleri, diğeri ise kulakta hiçbir enfeksiyon olmadan, daha çok genetik ve bünyesel temelli olan kulak kireçlenmeleridir. Her iki kireçlenme de tedavi edilmediği zaman işitme kaybı oluşturabilir.

Kireçlenmelerin tedavisi cerrahi operasyonlardır. Ancak daha da geciktirilirse, kalıcı işitme kaybı da oluşacağından ameliyatta alınan verim düşer.Enfeksiyona bağlı olarak gelişen kulak kireçlenmelerinde kulak zarında hasar da kalabilir.İçeride kireçler uzun zamanda birikerek kemikçiklerin hareketini bozar. Küçük kemikçiklerin hareketinin bozulması işitme kaybına yol açar. Orta kulak mukozası hasar görür. Biz buna tıbbi olarak timpanoskleroz diyoruz.

İşitme Nasıl Gerçekleşir?

 

Kulaklarımız havada dolaşan belirli maddelerin çıkardığı titreşimleri yani ses dalgalarını beynimizin işleyebileceği mesajlara dönüştürmekle görevli başımızın iki yanında bulunan organımızdır. Seslerin net şekilde beyne iletilmesi ve iyi algılanması kulakların işitmesindeki kaliteyi yani kulakların iyi çalıştığını gösterir. Kulakta dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere 3 ana kısım bulunur ve bu 3 ana kısmın birbirinden farklı görevleri vardır.
 
Sırasıyla dış kulak dış ortamdaki ses dalgalarını yani titreşimleri toplar ve orta kulağa iletir, orta kulak ses titreşimlerini kulak zarından içinde bulunan kemikler yardımıyla mekanik basınçla iç kulak sıvılarına güçlendirerek iletmekle görevlidir. İç kulak ise orta kulaktan iletilen bu basınç dalgalarını beynimizin algılayabileceği mesajlara çevirme görevini üstlenir.
 
Orta kulakta bulunan 3 kemik şu şekildedir:
  • Çekiç (malleus): En dışta, kulak zarına yapışık durumda bulunan kemiktir.
  • Örs (inkus): İki kemiğin ortasında bulunan ve iletimden sorumlu olan kemiktir.
  • Üzengi (stapes): Örs kemiğinden iletilen titreşimleri iç kulaktaki sıvılara iletmekle görevli olan kemiktir. 
Üzengi (stapes) tarafından oval pencereye ve iç kulak sıvılarına iletilen ses titreşimleri, iç kulak sıvılarında dalgalanmalara yol açar. Bu dalgalanmalar da iç kulağın işitme ile ilgili kısmı olan ve salyangoz (koklea) denilen yapısında algılayıcı organcıklar tarafından elektriksel sinyallere yani beynin algılayabileceği mesajlara dönüşür. Bu sinyaller işitme siniri ile bağlantılı olan beyin sapına ve oradan da beyine ulaştırılır. Bu yol ile işitme gerçekleşmiş olur.