Çene yüzümüzün alt kısmında bulunan, yüz ile boyun arasında bağlantıyı sağlayan bölgemizdir. Sadece görsellik değil, kafa ile yaptığı eklem yardımıyla ağzımızın açılıp kapanma fonksiyonunu sağlar. Çene aynı zamanda yüz bölgesi için estetik açıdan önem arzeder. Burun gibi çene ucu da, yüzün diğer bölümleri ile orantılı ve uyumlu olmalıdır. Yüzün profilini oluşturan önemli yapılardan bir tanesidir.
Ortognatik cerrahi ya da çene estetiği, diş dizilimlerindeki bozukluk nedeniyle ısırma ve çiğneme problemi olan hastaların çenelerine yönelik müdahaleyle bu bozukluğun giderilmesi işlemidir.
Çeneye yapılan estetik ameliyatlarda en önemli durum diş dizilimi-kapanışı ve çenenin tamamını ilgilendiren bir durum olup olmadığıdır. Eğer diş dizilimi, çene kapanışı normal sadece çene ucu ile ilgili bir durumsa farklı, diş dizilimi ve kapanış bozuk olan durumlarda ise tüm çeneyi ilgilendiren ameliyatlar yapılmaktadır.
İnsanların çene estetiğine ihtiyacı olup olmadığını aşağıda bulunan iki kritere göre değerlendirebiliriz.
Çene ucunun estetik amaçlı olarak tedavi planlaması yapılırken en önemli kriter alt ve üst çenenin diş ilişkisinin değerlendirilmesidir. Alt veya üst çeneden birinin bütünüyle ilerde ya da geride kaldığı, iskeletin belirgin şekilde deforme olduğu , dişleri iyi oturmayan hastalarda mutlaka bir ortodontist tarafından değerlendirme ve radyolojik ölçümler yapılmalıdır. Eğer bir ısırım sorunu varsa tedavi tamamen farklı olacaktır. Bu tedaviye ortognatik cerrahi denir.
Çenenin az gelişmiş olduğu kişilerde tedavi seçenekleri aşağıda sıralanmıştır.
Dolgular: Kendi yağından veya sentetik gel dolgularla çene ucu büyütülebilir.
Protezler: Çene ucuna, kemik üzerine protez (medpor, silicon vb.) konularak çene büyütülebilir.
Çene ucu kemiği (uygunsa) kesilerek (genioplasty) ileri alınıp mini plaklarla tespit edilebilir.
Çene Törpüleme: Çenenin sınırlı oranda önde yada hafif asimetrik olması durumunda uygulanabilir.
Çene ucu kemiğinden kesi yapılarak (genioplasty) küçük bir kemik segmenti çıkarılır ve kalan parça mini plaklarla tespit edilir.
Çene ucu ameliyatları ortalama 1-2 saat sürer. Hastanede 1 gün kalmak yeterli olur.
Haber, Duyuru, ve her türlü gelişmeden haberdar olmak için e-bülten aboneliğini yaptırınız